Sivellindynamiikalla - Omalla siveltimellä |
Polkutyökalut (vaikeusaste helpohko-keskiverto)
Polkutyökalujen käyttötarkoitukset vaihtelevat laidasta laitaan. Listaan alle joitakin käyttötarkoituksia:
- Muotojen teko symmetrisesti
- Vaikeiden alueiden valinnat
- Kaunokirjoituksen teko
- Siveltimien teko
Polkutyökalujen hyödyt:
- Muodon muokkaus jälkikäteen
- Voit tehdä muodon sisään esimerkiksi liukuvärjäyksen
- Kulmien pyöristykset
- Sivellindynamiikan emulointi (ks. esimerkkikuva)
Miten pääset tekemään polkuja? Ottamalla Polkutyökalun. Tehdyt polut näet Tasot -telakasta välilehdeltä Polut. Polkuja pääset muokkaamaan (jos olet sulkenut polun) kaksoisklikkaamalla haluamaasi polkua. Sama toiminto tekee polun aktiiviseksi.
Tässä ohjeita polkujen tekoon (kutsun ankkureita palluroiksi):
Aloitetaan helposta muodosta, neliöstä. Polkuja ei piirretä, vaan klikkaillaan. Eli kuvittele neliö tyhjälle paperillesi ja aloita neliön vasemmasta yläkulmasta. Klikkaa myötä- tai vastapäiväisesti jokaista kulmaa ja kun palaat alkupisteeseen klikkaa sitä CTRL-nappi pohjassa niin pallura liitetään alkupisteeseen.
Tämän jälkeen voit muokata muotoa vapaasti. Kokeile ottaa pallurasta kiinni ja raahata sitä.
Kokeile painaa ALT-nappi pohjaan ja raahata palluraa. Koko muodon pitäisi siirtyä silloin.
Jos haluat siirtää kahta (tai useampaa) palluraa kerralla, valitse ne ensin VAIHTO-näppäin pohjassa ja sitten raahaa yhtä palluraa.
CTRL-nappi pohjassa voidaan muokata yksittäisen sivun (tai kulman) pyöristystä. Jos haluat muokata molempia sivuja, ota ensimmäisen muokkauksen jälkeen samasta pallurasta uudestaan kiinni ja raahaat. Toinen vaihtoehto on painaa CTRL-nappi pohjaan, ottaa pallurasta kiinni ja painaa VAIHTO-näppäin vielä pohjaan niin molemmat sivut (tai kulmat) muokkaantuvat yhtä aikaa.
Jos huomaat tarvitsevasi johonkin väliin uuden palluran, paina CTRL-nappi pohjaan ja klikkaa sitä kohtaa mihin haluat uuden palluran. Klikkauksen pitää osua polulle.
Jos teet kaunokirjoitusta ja haluat aloittaa uuden kirjaimen (eli muoto ei ole valmis ja haluat uuden alkupisteen) paina VAIHTO-näppäin pohjaan niin voit aloittaa uuden kirjaimen.
Polut itsessään eivät näy tasoissa ennenkuin niiden avulla esim. piirretään. Piirtäminen yksinkertaisuudessaan on helppoa, mutta valintoja löytyy monia. Polkutyökalun asetuksista (Työkalupalkissa) voit painaa nappia "Piirrä polku". Valitse haluamasi viivanleveys ja paina Piirrä. Polkutyökalun asetukset saat esille vain silloin kuin polku on aktiivinen.
Jos sinulla on muoto jonka sisälle haluat tehdä esimerkiksi liukuvärjäyksen, paina Polkutyökalun asetuksista (Työkalupalkista) nappia "Valinta polusta". Tämän jälkeen ota Sekoitustyökalu ja tee haluamasi liukuvärjäys.
Jos haluat tehdä symmetrisiä muotoja, ota käyttöön Ruudukko (Näytä -> Näytä ruudukko). Jos haluat että pallurat tarrautuvat ruudukkoon (Näytä -> Kiinnitä ruudukkoon). Jos haluat muokata ruudukon ulkoasua, mene asetuksiin (Muokkaa -> Asetukset). Asetuksista löytyy Oletusruudukko. Jos silmiisi pistää ruudukon väri, vaihda Edustaväriä. Muutokset tulevat voimaan kun käynnistät GIMPin uudestaan.
Vinkkejä:
- Käytä siveltimien dynamiikkaa (Siveltimen työkaluasetuksissa) ja valitse polkua piirtäessäsi "Piirrä maalaustyökalulla (Sivellin)" ja ruksaa "Emuloi sivellindynamiikkaa". Yllä olevassa kuvassa on ruksattu dynamiikasta Paine -> Koko (vasen kaunokirjoitus).
- Aloittaaksesi uuden polun valitse toinen työkalu ja valitse Polkutyökalu uudestaan
- Kokeile ottaa polusta kiinni (ei pallurasta) ja raahaa niin saat pyöristettyä muotoa (ota täydellisen keskeltä niin tulee symmetrinen)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti